Constructii civile 

 

Bern,_Federal_Palace,_1857

Tehnologiile moderne au permis crearea unor constructii care nu fac doar viata omului mai usora ci starnesc admiratia oricui ajunge in fata lor.

 

Inca de la inceputurile aparitiei sale pe pamant, omul a fost un permanent creator si inovator in materie de structuri care sa-i faca viata mai usoara. Astfel, constructiile civile au ajuns in scurt timp sa constituie o parte nelipsita a naturii umane. Progresul tehnologic a condus, in timp, la ridicarea unor constructii mai impunatoare chiar decat cele mai cunoscute minuni ale lumii antice. Mega-structurile sunt astazi lucruri comune pe care le regasim in aproape orice parte a lumii. Iar datorita noilor tehnologii si importantei tot mai accentuate a masinilor in domeniul constructiilor, zgarie-norii si alte mari proiecte de infrastructura sunt deja de domeniul trecutului.

 

In cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva minuni ale ingineriei moderne, care starnesc de fiecare data atat admiratia privitorilor de rand cat si cea a specialistilor. Trebuie spus totusi ca aceste constructii civile, fie ca vorbim aici despre poduri, tuneluri sau linii de cale ferata care conecteaza intre ele orase si tari cat si sondele spatiale capabile sa trimita omul pe Luna ori zgarie-norii rezistenti la cutremure au ceva in comun. Toate sunt facute pentru a face viata omului mult mai usoara si mai spectaculoasa totodata.

 

Printre minunile lumii moderne, mentionam viaductul Millau, un pod suspendat cu ajutorul cablurilor, care traverseaza valea raului Tarn, pe langa localitatea Millau, din sudul Frantei. Este cel mai inalt pod din lume, acesta fiind suspendat la distanta maxima a ultimului catarg, la 343 de metri. Este si al 12-lea pod ca marime din lume, luand aici in calcul atat inaltimea medie, cat si lungimea totala a acestuia.

 

Un al doilea mare obiectiv construit de mana omului este magistrala de gaz din nordul Europei, numita si Nordstream. Este o conducta multinationala, care porneste din Viborg (Rusia),cu punct terminus in localitatea Greifswald din Germania. Este cea mai lunga conducta submarina din lume, aceasta fiind alcatuita din doua linii paralele de transport al gazului natural din estul indepartat pana in nordul continentului. Ce surprinde este ritmul mare de executie, aceasta incepand in mai 2011 si fiind inaugurata in octombrie 2012. Iar la o lungime de 1.222 km, este o realizare remarcabila.

 

Stadionul National din Beijing (China), supranumit si „Cuibul de otel” este cea mai mare structura de otel din lume. Aceasta constructie seamana mai degraba cu o lucrare de arta decat cu un stadion, care a constituit piesa de rezistenta a Jocurilor olimpice din 2008, de la Beijing.