Instalatii

 

download

De la instalatiile electrice la cele sanitare ori de ventilatie, acestea trebuie sa respecte intru totul normele de siguranta si de calitate stabilite de fiecare tara in parte.

 

De-a lungul timpului, fiecare industrie si-a stabilit propriile standarde in domeniu, in afara carora calitatea si siguranta produselor sunt puse sub semnul intrebarii. Din aceasta categorie nu lipsesc nici instalatiile electrice, sanitare sau de alta natura, pentru care standardele industriale sunt esentiale. Acestea sunt in masura sa asiste principalii contractori de lucrari, oferindu-le garantia de care au nevoie, ajuta constructorii si subcontractorii acestora in indeplinirea obligatiilor si a normelor in materie de siguranta.

 

Cel putin in cazul instalatiilor electrice, sanatatea si siguranta lucratorilor si a beneficiarilor acestor lucrari sunt esentiale, respectarea standardelor fiind nu doar o obligatie conactuala ci si o datorie morala. Standardele nu pot fi inlocuite cu niciun alt act normativ sau contractual, ele fiind stabilite pentru fiecare tara in parte sau, in cazul Romaniei, subscrise normelor Uniunii Europene. Cel mult, aceste standarde sunt actualizate periodic, adaptate schimbarilor de ordin social, occupational si modificarilor din legislatia nationala si comunitara.

 

Pentru cablarea electrica a unei cladiri este obligatoriu un certificat de siguranta electrica. Acest lucru trebuie avut in vedere de cei care executa aceste lucrari de instalatii, in vederea elaborarii unui set de masuri detaliate ce trebuie respectate la locul de munca. De multe ori, s-a intamplat sa gasim usa de la tabloul electric de pe casa scarii ori de la cladirea de birouri deschisa, pentru ca muncitorii sau utilizatorii casnici sa aiba acces mai usor atunci cand efectueaza lucrari. Acest lucru este impotriva normelor de siguranta. Usa trebuie sa stea permanent inchisa, urmand a fi deschisa doar in cazul in care se efectueaza lucrari strict la instalatii ori la schimbarea sigurantelor fuzibile.

 

Panourile moderne nu mai sunt prevazute neaparat cu sigurante fuzibile, avand prevazute clapete pentru inchiderea si deschiderea circuitelor, ce trebuie dezactivate atunci cand se desfasoara lucrari la instalatie. In ceea ce priveste prizele, standardele actuale nu impun un anumit tip, cu comutator manual sau nu. Ele pot fi montate in functie de necesitati, tehnologiile actuale permitand si tehnologie fara fir, cu ajutorul carora aceste dispozitive pot fi controlate de la distanta.

 

De asemenea, lungimea si grosimea maxime admise pentru firele de contact sunt clar specificate pentru fiecare tip de constructie in parte si pentru fiecare tip de consumator. Nu este neaparat obligatoriu sa cream circuite separate pentru o casa in constructie, pentru a delimita lucrul la fiecare etaj. In orice caz, la finalizarea lucrarilor, toate aceste circuite suplimentare vor trebui dezafectate. Toate aceste nu fac decat ca munca echipelor de instalatii sa fie mai sigura si sa respecte standardele de calitate.