Recuperator de caldura

 

nuclear0_1534173c

Recuperatoarele de caldura va ajuta sa obtineti un randament sporit pentru semineul ori soba dumneavoastra de teracota, distribuind caldura eficient in toate incaperile.In lipsa unei izolatii propice si a unor echipamente adecvate, caldura degajata de sobe, seminee si alte dispozitive de incalzire care folosesc combustibili solizi este distribuita ineficient in propria locuinta. Cu alte cuvinte, o buna parte din aceasta se pierde.

 

De cate ori nu v-ati intalnit cu situatia in care o camera era incalzita de nu puteai respira, in vreme ce in incaperile alaturate era frig ca in pestera? Nu v-ati pus intrebarea cum ar fi daca macar o mica parte din caldura degajata de soba cu teracota ar fi distibuita si in celalalte camere? Mai ales ca, testat, aceste solutii de incalzire genereaza temperaturi foarte mari ale gazelor rezultate prin arderea combustibililor solizi ce ajung la peste 300 de grade celsius. Un astfel de sistem de incalzire nu putem spune ca este nici ecologic, nici eficient astfel incat utilizarea energiei pierdute in orice alt scop, cu atat mai mult pentru incalzirea locuintei, ar fi o afacere buna.

 

Pentru aceste situatii, specialistii in instalatii termice va pun la dispozitie recuperatoarele de caldura. Acestea sunt niste dispozitive sub forma unor tubulaturi, care, atasate la o anumita sursa de sursa incalzire cu combustibil solid creste eficienta energetica a acesteia, oferind totodata locatarilor emisii reduse de dioxid de carbon si un mediu mai prietenos. Eficienta si capacitatea unui recuperator de caldura variaza in functie de modul de functionare al sistemului principal de incalzire ales. In cazul cazanelor de combustibil si al semineelor s-a constatat ca atasarea unui recuperator de caldura mareste eficienta acestora cu pana la o cincime sau chiar mai mult.

 

Beneficiul maxim va fi obtinut atunci cand recuperatorul de caldura este folosit la incalzirea agentului termic. Astfel, se poate realiza alimentarea directa a recuperatorului din circuitul de incalzire. Iar cum surplusul de energie nu poate fi folosit intotdeauna in mod eficient, alegerea specialistilor se indreapta spre instalatiile cu stocare termica, la care energia suplimentara neconsumata poate fi inmagazinata si distribuita ulterior.

 

Ca mod de constructie, recuperatoarele de caldura surprind prin simplitatea lor. De obicei, acestea sunt compuse dintr-un element de tubulatura pentru fum si un sistem de tip serpentina, metalic, atasat de regula in punctul cel mai fierbinte al debitului generat de gazele arse. Printre avantajele acestui tip de instalatii se numara buna integrare in
sistemele de incalzire existente, montajul atat pe verticala cat si pe orizontala, fara ca acest lucru sa aiba o influenta decisiva asupra eficientei. Intretinerea este de asemenea destul de simpla, aceasta trebuind facuta insa de specialisti.