Schimbatoare de caldura

 

Ljungström_regenerative_heat_exchanger

Dispozitive mai putin cunoscute publicului larg, schimbatoarele de caldura au o arie variata de folosire, in domenii care merg de la alimentatia publicapana la incalzirea individuala a locuintei in sistem individual sau centralizat.

 

Folosite in special in procesele de incalzire, racire, fierbere sau vaporizare, schimbatoarele de caldura sunt folosite la scara larga in domenii precum termoficarea, la centralele termice, precum si in diverse ramuri ale industriei chimice, alimentare sau constructoare de masini.

 

La modul concret, schimbatoarele termice sunt niste dispozitive folosite pentru a transmite caldura de la un mediu la altul, avand capacitatea de a schimba starea de agregare a lichidului supus schimbarilor termice. La instalatiile de racire sau frigorifice, schimbatoarele de caldura au rol vaporizator sau condensator. In aceste cazuri, agentul care realizeaza
transferul termic este de obicei aerul sau apa.

 

Transmiterea de caldura de la un mediu la altul se poate face in doua moduri. Astfel, in cazul in care aceste medii sunt despartite de pereti, transferul este unul de tip recuperativ. In cazul in care ambele medii sunt in contact direct cu o suprafata comuna, atunci transferul este unul de tip regenerativ, energia termica fiind tansmisa prin corpul comun, de la mediul cel mai cald, la cel mai rece. Din punct de vedere al constructiei, schimbatoarele de caldura difera in functie de modul si dimensiunile tevilor, precum si de numarul de randuri de tevi si al distantei dintre acestea.

 

Dupa tipul de constructie, schimbatoarele de caldura pot fi cu placi, cu serpentine sau spiralate. Un schimbator de caldura foarte uzual il reprezinta radiatoarele sau caloriferele. Acestea pot fi, dupa cum stim, din otel, din aluminiu, inox, crom sau fonta. Multi spun ca dispozitivele din fonta sunt cele mai eficiente, in vreme ce altii afirma contrariul. Totul tine insa de transferul de caldura si de eficienta prin care se face acest proces. Astfel, in vreme ce caloriferele din fonta se incalzesc mai greu, acestea mentin si caldura ceva mai mult timp decat cele din otel sau din aluminiu. Acestea din urma insa, se incalzesc foarte repede si la fel de racesc.

 

Schimbatoarele de caldura be baza de placi sunt intalnite mult in industia alimentara. Cele mai cnoscute procese sunt cele de racire a laptelui ori a vinului, dar si la incalzirea apei calde menajere, atat in instalatiile de apartament cat si cele care deservesc un numar mai mare de locuinte. Cat priveste schimbatoarele de caldura in spirala, la acestea, fluidele circula, de obicei unul in sens invers fata de calalalt, printr-un canal format dintr-o banda metalica spiralata. Curgerea in contracurent prin acest schimbator usureaza curatirea automata a instalatiei, pentru a nu se colmata.