Tubulatura ventilatii

 

images

Cata vreme oamenii au nevoie de aer pentru a respira, tubulatura de ventilatie are un rol foarte important in proiectarea oricarei cladiri de locuit sau de birouri.

 

Indiferent ca locuim la bloc, la casa ori ne traim o buna parte din viata in cladirile de birouri, buna circulatie a aerului reprezinta o conditie esentiala pentru sanatatea umana. Iar acest lucru nu poate fi facut doar prin simpla deschidere a ferestrelor, cata vreme, se stie, unele incaperi, mai ales in cladirile comerciale nici nu sunt prevazute cu asa ceva. De asemenea, buna circulatie a aerului este necesara in depozite si alte spatii, in care prezenta omului nu este neaparat necesara.

 

Prin urmare, este necesara montarea unui sistem de ventilatie a aerului, ceea ce presupune si instalarea tubulaturii aferente. Aceasta poate fi de diferite tipuri si dimensiuni, adaptabile fiecarui spatiu si conditiilor pentru care sunt folosite. Astfel, dupa categoria de folosire, vom avea tubulatura de ventilatie pentru locuinte si pentru spatiile industriale si comerciale, dupa cum vom avea tubulatura pentru incalzirea aerului sau, dimpotriva, pentru racire si ventilare.

 

Nu in ultimul rand, exista tubulatura aferenta pentru extragerea fumului si ventilare, fiecare cu accesoriile de rigoare. Dupa materialul din care sunt facute, aceste conducte de ventilare a aerului pot fi din material plastic sau metalice, cu deschidere circulara sau rectangulara.Un alt punct extrem de important pentru un sistem de ventilatie eficient este proiectarea. Practic, toate aceste sisteme functioneaza pe principiul conductiei aerului si al radierii acestuia.

 

Dimensiunile sistemelor de ventilatie sunt bazate, in special, pe principiul fortelor de frecare dintre aer si conducte si, de asemenea, pe capacitatea suflantelor de a propulsa aerul prin acestea. Cat priveste amplasarea, instalatia de ventilatie poate fi regasita in mai multe locuri dintr-o constructie. Astfel, daca avem de-a face cu un sistem pe verticala, acesta ar putea fi foarte bine instalat la subsol, iar daca este pe orizontala, poate fi montat pana in pod.

 

 

Conductele de ventilatie se deosebesc de cele pentru incalzire, care pot fi folosite atat pentru transferul aerului cald, cat si al celui rece, prin doua rezervoare diferite. Din aceste motive, spunem ca sistemele de ventilare a aerului, de climatizare, in general, sunt extrem de importante atunci cand proiectam o cladire. De asemenea, foarte importanta este izolarea, care permite transportul aerului rece sau cald prin conducta fara a afecta temperatura ambientala dintr-o incapere. Acest lucru poate fi facut, iarasi, prin respectarea regulilor specifice izolarii, in functie de materialul folosit si de destinatia sistemului nostru.

 

Dincolo de izolare, trebuie facuta o verificare pentru ca sistemul nostru de ventilatie sa nu aiba fisuri sau alte scurgeri la imbinari care, din nou, pot dauna ambientului general din locuinta sau cladirea in care este
folosit.